Ziemniaczki pod mozzarellową pierzynką

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Robiłam te ziemniaczki pod swoje i rodzinki smaki. Przyznam, że w tym przypadku eksperyment wyszedł na plus, z czego jestem bardzo zadowolona. Jest to ciekawe połączenie smaków, takie coś innego:)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:


  • - średnie ziemniaki: 3 sztuki
    - szynka szwardzwalska: 10 dekagramów
    - camembert z mleka koziego: 1 opakowanie
    - suszone pomidory w oleju: 3 sztuki
    - mała cebulka: 0.5 sztuki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - mozzarella w bloku: 10 dekagramów
    - olej: 1 łyżka
    - sól morska, kolorowy pieprz, bazylia do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaczki pod mozzarellową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczki pod mozzarellową pierzynką 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki, wydrążamy z nich środek do połowy (ja robiłam to za pomocą łyżeczki do melona ) . Garnek napełniamy wodą, solimy, ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Pomidory, cebulkę i czosnek kroimy w małą kosteczkę. Następnie na małej ilości oleju wszystko podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Camebert kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek, pomidory i przyprawy. Wszystko razem blendujemy. Piekarnik nagrzewamy na 180 C.
    W między czasie wyjmujemy z wody nasze gotowe ziemniaki i odstawiamy je do wystudzenia. Ziemniaczki wypełniamy gotową masą, posypujemy startą na tarce mozzarellą i zawijamy szynką. Wszystko razem zapiekamy przez dwadzieścia minut we wcześniej podanej temperaturze. Gotową przystawkę układamy na talerz, posypujemy kolorowym pieprzem i bazylią w ramach dekoracji. Życzę smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować