Robiłam te ziemniaczki pod swoje i rodzinki smaki. Przyznam, że w tym przypadku eksperyment wyszedł na plus, z czego jestem bardzo zadowolona. Jest to ciekawe połączenie smaków, takie coś innego:)
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
- średnie ziemniaki: 3 sztuki
- szynka szwardzwalska: 10 dekagramów
- camembert z mleka koziego: 1 opakowanie
- suszone pomidory w oleju: 3 sztuki
- mała cebulka: 0.5 sztuki
- ząbek czosnku: 1 sztuka
- mozzarella w bloku: 10 dekagramów
- olej: 1 łyżka
- sól morska, kolorowy pieprz, bazylia do smaku: 1 sztuka
Ziemniaczki pod mozzarellową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki, wydrążamy z nich środek do połowy (ja robiłam to za pomocą łyżeczki do melona ) . Garnek napełniamy wodą, solimy, ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Pomidory, cebulkę i czosnek kroimy w małą kosteczkę. Następnie na małej ilości oleju wszystko podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Camebert kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek, pomidory i przyprawy. Wszystko razem blendujemy. Piekarnik nagrzewamy na 180 C.
W między czasie wyjmujemy z wody nasze gotowe ziemniaki i odstawiamy je do wystudzenia. Ziemniaczki wypełniamy gotową masą, posypujemy startą na tarce mozzarellą i zawijamy szynką. Wszystko razem zapiekamy przez dwadzieścia minut we wcześniej podanej temperaturze. Gotową przystawkę układamy na talerz, posypujemy kolorowym pieprzem i bazylią w ramach dekoracji. Życzę smacznego:)
Komentarze