Ziemniaczane placki z sosem z szynki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Placki ziemniaczane podane z duszonymi kostkami szynki i polane sosem.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Placki:

    ziemniaki 11 dużych lub 3 kg
    kurze jajka 3-4 szt.
    cebula połowa
    mąka pszenna 3/4 szklanki
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    majeranek 1 łyżka
    tłuszcz do smażenia

    Sos z szynki wieprzowej:

    wieprzowa szynka 1,3 kg
    suszona włoszczyzna
    cebula połowa
    czosnek 3 ząbki
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    liście laurowe 3 szt.
    ziele angielskie 10 szt.
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    sól do smaku
    mąka do zagęszczenia
    śmietana do zabielenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaczane placki z sosem z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane placki z sosem z szynki. 1. Sos:

    Wymyte mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką, zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając.
  • Ziemniaczane placki z sosem z szynki. 2. Placki:

    Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na tarce. Startą pulpę doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, dodajemy startą cebulę, jajka, majeranek i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotową pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby dojrzała. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy większe placki z obu stron na rumiany kolor.
  • Ziemniaczane placki z sosem z szynki. 3. Danie:

    Na ułożony na talerzu placek nakładamy kostki mięsa z sosu, składamy placka na połowę i polewamy sosem.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować