Placki ziemniaczane podane z duszonymi kostkami szynki i polane sosem.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Placki:
ziemniaki 11 dużych lub 3 kg
kurze jajka 3-4 szt.
cebula połowa
mąka pszenna 3/4 szklanki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
Sos z szynki wieprzowej:
wieprzowa szynka 1,3 kg
suszona włoszczyzna
cebula połowa
czosnek 3 ząbki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 10 szt.
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
sól do smaku
mąka do zagęszczenia
śmietana do zabielenia
Ziemniaczane placki z sosem z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Wymyte mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką, zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając.
2.Placki:
Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na tarce. Startą pulpę doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, dodajemy startą cebulę, jajka, majeranek i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotową pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby dojrzała. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy większe placki z obu stron na rumiany kolor.
3.Danie:
Na ułożony na talerzu placek nakładamy kostki mięsa z sosu, składamy placka na połowę i polewamy sosem.
Komentarze