Ziemniaczana zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry (ok. 3 mm grubości). Grzyby namocz ii ugotuj (wystarczy kilka minut), a następnie pokrój w paseczki lub kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Do zapiekanki wybierz grubą kiełbasę, którą łatwo jest pokroić w cienkie plastry, np. krakowska parzona. Kiełbasę pokrój w cieniutka paseczki lub kostkę i podsmaż chwilę na patelni. Kilka plastrów zostaw do dekoracji.
2.Do osobnego garnka wlej śmietanę i dodaj dwie gałązki rozmarynu. Zagotuj i dodaj plastry ziemniaków. Następnie gotuj na małym ogniu do momentu, aż śmietana nieco zgęstnieje, a ziemniaki zaczną opadać, tj. 5-10 minut. Często mieszaj. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową i gotuj jeszcze chwilę. Wyjmij rozmaryn.
3.Na patelnię dodaj razem zeszkloną cebulę z czosnkiem, kiełbasę i grzyby. Podsmaż chwilę, aby składniki tylko przeszły swoim aromatem. Dodaj całość do ziemniaków i wymieszaj.
4.Formę żaroodporną wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej naszą masę zapiekankową lekko ją przy tym ugniatając. Skrop wierzch oliwą, żeby się zbyt szybko nie zrumienił. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piernika, włącz termoobieg i zapiekaj ok. 30 minut. Udekoruj kiełbasą i gałązką rozmarynu.
5.Pomysł na przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla i lekko zmodyfikowany. Smacznego!
Komentarze