Kolorowa sałatka ziemniaczana z zielonymi oliwkami i charakternym żółtym serem. Sałatka typu curry – aromatyczne przyprawy orientalne świetnie współgrają i komponują się smakowo z pozostałymi składnikami potrawy.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
600 g obranych, gotowanych ziemniaków
150 g obranej, gotowanej marchewki
140 g kukurydzy konserwowej (masa bez zalewy)
20 drylowanych zielonych oliwek konserwowych
125 g żółtego sera
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, kurkumy, cynamonu, słodkiej papryki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka ziemniaczana z oliwkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać marchewkę i obrane ze skorupek jajka – także pokrojone w kostkę. Dołożyć osączoną kukurydzę, pokrojone w plastry osączone oliwki i pokrojony w kostkę ser. Wsypać natkę pietruszki, curry i mielone przyprawy – curry, gałkę muszkatołową, kurkumę, cynamon, słodką paprykę. Do składników dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Następnie sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze