Żeberka w sosie keczupowym z powidłami

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pikantne, soczyste i bardzo aromatyczne żeberka będą nie lada gratką dla wielbicieli mięsnych potraw. Do tego ziemniaczki lub kasza, ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek dla całej rodziny.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych

    1/2 szkl keczupu

    1/2 szkl sosu BBQ

    2 łyżki powideł śliwkowych

    sól, pieprz, słodka papryka

    kilka ziarenek ziela angielskiego

    gałązka rozmarynu

    3 liście laurowe

    duża cebula

    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie keczupowym z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy i porcjujemy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. W miseczce mieszamy keczup, sos BBQ i powidła. Nacieramy żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Żeberka z całą marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i całe ząbki czosnku.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny.

    Na 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby żeberka mocniej się przyrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować