Żeberka pieczone w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i natrzeć oliwą z oliwek. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz cząbrem. Żeberka odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie żeberka z każdej strony obsmażyć. Na tym samym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
Kapustę kiszoną odcisnąć, jeśli jest kwaśna przepłukać . Kapustę posiekać i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na kapuście rozłożyć żeberka, następnie cebulę i całość przykryć pozostałą kapustą kiszoną. Wierzch posypać solą i pieprzem oraz całość zalać bulionem. Zapiekać pod przykryciem 60 minut w temperaturze 190 stopni. Koncentrat pomidorowy wymieszać ze szklanką wody i równomiernie polać po kapuście. Zapiekać kolejne 60 minut w temperaturze 190 stopni.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze