Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

4.5 (191 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne, aromatyczne i smaczne żeberka. Z kapustą kiszoną są pyszne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żeberka 1 kg,
    kapusta kiszona z marchewką 1 kg,
    cebula 2 szt,
    koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki,
    bulion dowolny 2 szk,
    sól,
    pieprz,
    majeranek,
    papryka mielona słodka,
    papryka mielona ostra,
    cząber,
    oliwa z oliwek,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dodatki

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i natrzeć oliwą z oliwek. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz cząbrem. Żeberka odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie żeberka z każdej strony obsmażyć. Na tym samym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
    Kapustę kiszoną odcisnąć, jeśli jest kwaśna przepłukać . Kapustę posiekać i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na kapuście rozłożyć żeberka, następnie cebulę i całość przykryć pozostałą kapustą kiszoną. Wierzch posypać solą i pieprzem oraz całość zalać bulionem. Zapiekać pod przykryciem 60 minut w temperaturze 190 stopni. Koncentrat pomidorowy wymieszać ze szklanką wody i równomiernie polać po kapuście. Zapiekać kolejne 60 minut w temperaturze 190 stopni.
    Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować