Żeberka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, zdjąć z patelni.
2.Kapustę opłukać, posiekać. 1 cebulę pokroić w półplasterki, wrzucić wraz z liściem laurowym i zielem angielskim na olej pozostały po smażeniu żeberek, podsmażyć. Do cebuli dodać kapustę, smażyć 10 minut, zalać 2 szklankami wody i dusić 20-30 minut. Miękką kapustę doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową.
3.Pieczarki pokroić na ćwiartki, podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem i cebulą pokrojoną w półplasterki.
4.W naczyniu żaroodpornym ułożyć 1/3 kapusty, następnie warstwę żeberek i pieczarek z cebulą. Całość przykryć resztą kapusty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości żeberek (1-1,5h). Podawać z ziemniakami.
Porady
Ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć, pamiętając o zachowaniu proporcji żeberek do kapusty (1:1).
Komentarze