Żeberka w kapuście

4.5 (176 ocen)

Bardzo sycący, jesienny obiad. Żeberka przygotowane w ten sposób są mięciutkie i aromatyczne.

Składniki:

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
    1,2 kg kiszonej kapusty
    250g pieczarek
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, gałka muszkatołowa, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18euk47 1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, zdjąć z patelni.
  • image-039qsfb 2. Kapustę opłukać, posiekać. 1 cebulę pokroić w półplasterki, wrzucić wraz z liściem laurowym i zielem angielskim na olej pozostały po smażeniu żeberek, podsmażyć. Do cebuli dodać kapustę, smażyć 10 minut, zalać 2 szklankami wody i dusić 20-30 minut. Miękką kapustę doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową.
  • 3. Pieczarki pokroić na ćwiartki, podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem i cebulą pokrojoną w półplasterki.
  • image-1kkprhg 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć 1/3 kapusty, następnie warstwę żeberek i pieczarek z cebulą. Całość przykryć resztą kapusty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości żeberek (1-1,5h). Podawać z ziemniakami.

Porady

Ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć, pamiętając o zachowaniu proporcji żeberek do kapusty (1:1).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować