Zatopiony jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zatopiony jabłecznik czyli pyszny placek z kawałkami jabłek zanurzonymi w cieście. Przepis jest niemiecki i stąd nazwa. Jabłka kroimy w dekoracyjną kratkę i posypujemy kawałkami orzechów lub migdałów. Domownicy będą zachwyceni.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4- 5 kwaskowych jabłek np. Elstar, Boskop
    3 łyżki soku z cytryny
    100 g miękkiego masła
    100 g cukru
    1 paczuszka cukru wanilinowego( lub domowy, waniliowy)
    szczypta soli
    3 jajka
    150 g mąki
    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g mielonych migdałów
    3- 4 łyżki mleka
    * migdały lub orzechy pocięte w kawałki( krokant) do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zatopiony jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Formkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiarki, wyjąć gniazda nasienne. Ostrym nożem naciąć kratkę na wierzchu jabłek, a następnie pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
    3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na pianę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, dalej ucierając.
    4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonymi migdałami. Dodać razem z 3- 4 łyżkami mleka do utartej masy jajeczno-maślanej. Lekko zamieszać, do połączenia się składników.
    5. Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia i wyrównać. Jabłka ułożyć na wierzchu i lekko wcisnąć w ciasto, posypać krokantem. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Smacznego!

Porady

Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, można jabłka polać rumem zamiast soku cytrynowego i dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować