Jabłecznik Teścia

4.35 (217 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten jabłecznik jest najpyszniejszy na świecie, i chcemy żeby nasz przepis został przez kogoś wykorzystany. Smacznego.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    Kostka margaryny
    3 szklanki mąki tortowej
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
    Na górę:
    4 białka
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    Na farsz:
    2 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.35 (217 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Jabłecznik teścia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik Teścia 1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na trzy części. Dwie części rozłożyć na blasze i widelcem zrobić dziurki. Trzecia część schować do zamrażarki na 30 minut. Ciasto upiec na złoty kolor przez 10 minut. W wolnym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na płaskim ostrzu tarki. Podsmażyć chwilę jabłka. Gdy ciasto ochłodnie, proszę na nie wyłożyć podsmażone jabłka. Osobno ubić 4 białka na sztywno, dać szklankę cukru i budyń waniliowy (proszek). Miksować i wyłożyć na te jabłka. Na tarce na dużych oczkach zetrzeć ciasto które jest w zamrażarce. Piec ciasto przez 30-50 minut na złoty kolor. Wyciągnąć z pieca i zjeść. Smacznego.

Porady

Można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekolada. Pieczemy - w zależności od funkcji piekarnika - w 170-180 stopniach C. 

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować