Jabłecznik

  • wyświetlono: 1064 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Piekłam wiele jableczników, ale wg tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy, z cytrynową nutą...

IMG_20170812_202735
  • 24 porcje
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 margaryna
5 żółtek
6 łyżek wody (do żółtek)
1 proszek do pieczenia (pojedyncza porcja)
1 cukier wanilinowy
oraz
1-1,5 l. musu jabłkowego
1-2 galaretki cytrynowe
1 kisiel cytrynowy

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Margarynę dobrze posiekać z sypkimi produktami. Dodać żółtka wymieszane z wodą i szybko zagnieść ciasto.
    Można schłodzić w lodówce, ale niekoniecznie. Podzielić ciasto na 2 części.
    Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę (u mnie 25x44cm).
    Mus jabłkowy wymieszać dobrze z galaretką i kiślem. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Ciastojabłecznikszarlotkakawapodwieczoreksłodycz

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik Babci

Dodane przez: eluchap

Jabłecznik Babci

Jabłecznik Babci

ucierany jabłecznik

Dodane przez: majka190382

UCIERANY JABŁECZNIK

Kiedy jabłek w sezonie pod dostatkiem...

jabłecznik kisielowy

Dodane przez: klementynka

jabłecznik kisielowy

Klasyczny jabłecznik z cytrynową...

JABŁECZNIK  KRÓLEWSKI

Dodane przez: Mariola123

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Jabłecznik królewski jest tak pyszny...

Mój jabłecznik

Dodane przez: Gosia123

Mój jabłecznik

Jabłecznik jest inny niż tradycyjny...

Wiśniowy jabłecznik

Dodane przez: mysza75

Wiśniowy jabłecznik

Ciacho na niedzielę i nie tylko....