Jabłecznik

  • wyświetlono: 1393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Piekłam wiele jableczników, ale wg tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy, z cytrynową nutą...

IMG_20170812_202735
  • 24 porcje
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 margaryna
5 żółtek
6 łyżek wody (do żółtek)
1 proszek do pieczenia (pojedyncza porcja)
1 cukier wanilinowy
oraz
1-1,5 l. musu jabłkowego
1-2 galaretki cytrynowe
1 kisiel cytrynowy

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Margarynę dobrze posiekać z sypkimi produktami. Dodać żółtka wymieszane z wodą i szybko zagnieść ciasto.
    Można schłodzić w lodówce, ale niekoniecznie. Podzielić ciasto na 2 części.
    Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę (u mnie 25x44cm).
    Mus jabłkowy wymieszać dobrze z galaretką i kiślem. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

Ciastojabłecznikszarlotkakawapodwieczoreksłodycz

Komentarze

Podobne przepisy

jabłecznik

Dodane przez: Anitka0804

Błyskawiczny jabłecznik

Szybki i bardzo smaczny jabłecznik,...

Jabłecznik Babci

Dodane przez: eluchap

Jabłecznik Babci

Jabłecznik Babci

Pasiasty Jabłecznik

Dodane przez: blyszczaca

Pasiasty Jabłecznik

Przepis dostałam od koleżanki,...

jabłecznik

Dodane przez: liilaa

Szybki jabłecznik

Miały być babeczki, wyszedł jabłecznik....

Jabłecznik Jasi

Dodane przez: Henryka

Jabłecznik Jasi

Przepis na ten pyszny, zawsze udający...

Dietetyczny jabłecznik

Dodane przez: marcelinaobrebska

Dietetyczny jabłecznik

Pyszny jabłecznik w zdrowej odsłonie....