Jabłecznik

  • wyświetlono: 2868 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Piekłam wiele jableczników, ale wg tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy, z cytrynową nutą...

IMG_20190726_205244
  • 24 porcje
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 margaryna
5 żółtek
6 łyżek wody (do żółtek)
1 proszek do pieczenia (pojedyncza porcja)
1 cukier wanilinowy
oraz
1-1,5 l. musu jabłkowego
1-2 galaretki cytrynowe
1 kisiel cytrynowy

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Margarynę dobrze posiekać z sypkimi produktami. Dodać żółtka wymieszane z wodą i szybko zagnieść ciasto.
    Można schłodzić w lodówce, ale niekoniecznie. Podzielić ciasto na 2 części.
    Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę (u mnie 25x44cm).
    Mus jabłkowy wymieszać dobrze z galaretką i kiślem. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastojabłecznikszarlotkakawapodwieczoreksłodycz

Komentarze

Podobne przepisy

Bezglutenowy jabłecznik

Dodane przez: gotowanietoproste

Bezglutenowy jabłecznik

Pyszny, żółciutki jabłecznik bezglutenowy...

Jabłecznik

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Mięciutki jabłecznik

Bardzo prosty i smaczny jabłecznik....

Jabłecznik zaparzany

Dodane przez: JOANNA 55a

Jabłecznik zaparzany

Pyszne,wilgotne i aromatyczne ciasto....

JABŁECZNIK  KRÓLEWSKI

Dodane przez: Mariola123

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Jabłecznik królewski jest tak pyszny...

prosty jabłecznik

Dodane przez: lucyna19

Najłatwiejszy jabłecznik

Bardzo łatwy do wykonania jabłecznik...

Jabłecznik Teścia

Dodane przez: Anusia i Lusia Gawlina

Jabłecznik Teścia

Ten jabłecznik jest najpyszniejszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE