Jabłecznik

4.5 (189 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piekłam wiele jableczników, ale wg tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy, z cytrynową nutą...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    1 szkl. cukru
    1 margaryna
    5 żółtek
    6 łyżek wody (do żółtek)
    1 proszek do pieczenia (pojedyncza porcja)
    1 cukier wanilinowy
    oraz
    1-1,5 l. musu jabłkowego
    1-2 galaretki cytrynowe
    1 kisiel cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę dobrze posiekać z sypkimi produktami. Dodać żółtka wymieszane z wodą i szybko zagnieść ciasto.
    Można schłodzić w lodówce, ale niekoniecznie. Podzielić ciasto na 2 części.
    Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę (u mnie 25x44cm).
    Mus jabłkowy wymieszać dobrze z galaretką i kiślem. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować