REKLAMA

Jabłecznik

wyświetlono: 3013 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Piekłam wiele jableczników, ale wg tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy, z cytrynową nutą...

opublikowany: 18.10.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    1 szkl. cukru
    1 margaryna
    5 żółtek
    6 łyżek wody (do żółtek)
    1 proszek do pieczenia (pojedyncza porcja)
    1 cukier wanilinowy
    oraz
    1-1,5 l. musu jabłkowego
    1-2 galaretki cytrynowe
    1 kisiel cytrynowy
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę dobrze posiekać z sypkimi produktami. Dodać żółtka wymieszane z wodą i szybko zagnieść ciasto.
    Można schłodzić w lodówce, ale niekoniecznie. Podzielić ciasto na 2 części.
    Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę (u mnie 25x44cm).
    Mus jabłkowy wymieszać dobrze z galaretką i kiślem. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE