Zapiekany ser feta z warzywami

5 (2 ocen)

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To specjał kuchni greckiej i każdy kto był w Grecji powinien skosztować ser feta na ciepło, bo smakuje jeszcze lepiej niż na zimno w sałatkach.

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka ser feta Grecki
    pomidor malinowy
    1 mała cebula
    kilka krążków kolorowej papryki
    kilka fig lib daktyli suszonych
    kilka oliwek
    zioła:
    bazylia
    oregano,
    zioła prowansalskie
    sól + pieprz
    oliwa + zimne masło
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany ser feta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Paprykę i cebulę kroimy w krążki, suszone daktyle na mniejsze kawałki.
  • składniki 2. Następnie układamy je na dno w naczyniu do zapiekania i posypujemy solą i pieprzem.
  • składniki 3. Na warzywa kładziemy całą kostkę sera, posypujemy wszystko ziołami oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
  • składniki 4. Na wierzch sera układamy naprzemiennie plastry pomidora i cebuli oraz dodajemy pokrojone oliwki. Na koniec skrapiamy całość oliwa i na ser dajemy 3 kosteczki zimnego masła.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez 30 minut. Po 15 minutach przykrywamy danie folią aluminiową lub pokrywką od naczynia.

Porady

Można dodać dowolne ulubione warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sery Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować