Zapiekanka ziemniaczana z żółtym serem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś na obiad poleca się prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana tarta na oczkach jarzynowych z dodatkiem wędlin oraz żółtego sera. można ją nazwać ' Ala babka ziemniaczana.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( już po obraniu ),
    2 jajka rozmiar M,
    120 g boczku wędzonego,
    200 g szynki,
    120 g cebuli 4 małe sztuki,
    0,5 łyżki suszonego lubczyku,
    0,5 łyżki ziarenka smaku,
    180 g sera żółtego,
    6 łyżek oleju,
    1/4 szklanki mleka,
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Na początek przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć, odlać nadmiar wody w której ziemniaki były myte, przekroić na mniejsze części. Następnie wszystkie ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej. W międzyczasie gdy już mamy starte ziemniaki na patelnię dodać boczek razem z szynką i lekko podsmażyć następnie dodać cebulę pokrojoną w pół piórka i podsmażyć razem z boczkiem i szynką na lekko rumiany kolor.
  • obiad 2. Do startych wszystkich ziemniaków wbić całe jajka dodać lekko przestudzony boczek z szynką i cebulą, wsypać pieprz całość wymieszać. Następnie dodać suszony lubczyk oraz ziarenka smaku i również dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników.
  • obiad 3. Do wymieszanych dokładnie składników z ziemniakami dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Całość wymieszać można według swego smaku dosolić ale nie ma takiej potrzeby ponieważ wędliny dodane do zapiekanki są już wystarczająco słone. Gotową masę ziemniaczana przełożyć do naczynia żaroodpornego a wierzch zapiekanki polać olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na kratce od kuchenki druga półka od dołu i piec 1 godzinę i 25 minut do ładnego zarumienienia. Pod koniec pieczenia wlać na zapiekankę mleko.
  • obiad 4. Gdy tak z 15 minut przed końcem pieczenia wlaliśmy mleko podpiec zapiekankę do końca czasu . Upieczoną wyjąć z piekarnika i jeszcze gorącą nożem oddzielić brzegi od naczynia żaroodpornego. Zapiekanka kroi się bardzo dobrze i jest idealnie upieczona z wierzchu jak i od spodu. Dodając mleko pod koniec pieczenia zapiekanki sprawia to że skórka z wierzchu jest bardziej chrupiąca.
  • obiad 5. Gotową upieczoną jeszcze gorącą zapiekankę najlepiej spożywać z gęstą kwaśną śmietaną lub kto z czym lubi. Na zdjęciach jest dobrze widoczne jak ser dokładnie roztopił się podczas pieczenia zapiekanki. Jeżeli zostanie wam zapiekanka wystarczy pokroić w plastry dowolnej wielkości oraz grubości i podsmażyć ją na rumiano. Podsmażona równie dobrze smakuje a nawet lepiej niż upieczona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować