Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

4.83 (150 ocen)

  • 45 min

Pożywne danie

  • 45 min

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
    2 cebule
    200 g kiełbasy
    olej
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    500 ml mleka
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    100 g startego żółtego sera
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.83 (150 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić.
    Cebulę poszatkować, poddusić na oleju, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać pokrojoną kiełbasę, przesmażyć.
    Żaroodporne naczynie nasmarować olejem, ułożyć w nim połowę ziemniaków, przykryć cebulą i kiełbasą, a potem resztą ziemniaków.
    Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Następnie dodać zimne mleko. Gotować na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje, stale mieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem polać ziemniaki, posypać startym serem.
    Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 20 minut.
    Przed podaniem posypać natką.
    Smacznego!

Porady

Można użyć gotowy sos beszamelowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Gałka muszkatołowa Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować