Zapiekanka drwala z ziemniakami, kalafiorem, kurczakiem i pieczarkami

4.92 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 10 min

Nieco czasochłonna zapiekanka, ale za to warto ją zrobić dla samego smaku i zapachu, który będzie unosił się w domu.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Na zapiekankę
    800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych)
    1 kalafior
    1 duża pierś z kurczaka
    200 g pieczarek
    1 cebula
    1 kulka mozzarelli
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków
    dodatkowo: oliwa, masło lub margaryna

    Na sos beszamelowy
    1,5 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
    1 szklanka mleka
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    85 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.92 (145 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy Ser

Zapiekanka drwala z ziemniakami, kalafiorem, kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3 pokroić w talarki (będą ułożone na samej górze zapiekanki). Tak przygotowane ziemniaki skropić oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków (jeżeli takiej nie macie, to posypać mieszanką soli, pieprzu, oregano, tymianku i majeranku).
  • 2. Kalafior obrać z liści, umyć i gotować we wrzącej wodzie 5 minut. Ostudzić na tyle, żeby dało się obrać w mniejsze różyczki. Posypać solą i pieprzem. Następnie rozpuścić na patelni masło lub margarynę i przysmażyć kalafior na złoty kolor z wszystkich stron.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Cebulę, pieczarki i mięso przełożyć na patelnię, wymieszać ze sobą i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
  • 4. Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewać mieszając. Na koniec dodać potarty ser i wymieszać, żeby się rozpuścił.
  • 5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno nałożyć najpierw ziemniaki, między nie kalafior, a na górę mięso z pieczarkami, polać sosem beszamelowym i ponownie nałożyć taką samą warstwę, wylać na nią resztę sosu i ułożyć ostatnią warstwę układając najpierw plastry ziemniaków, pomiędzy nie większe kawałki kalafiora. Na górę zapiekanki rozdrobnić kulkę mozzarelli starając się nie rozkładać jej na kalafiorze. Mozzarellę posypać oregano. Zapiekać w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kurczak Pieczarki Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować