Zapiekanka drwala z ziemniakami, kalafiorem, kurczakiem i pieczarkami

  • wyświetlono: 3907 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nieco czasochłonna zapiekanka, ale za to warto ją zrobić dla samego smaku i zapachu, który będzie unosił się w domu.

profilowe_1
  • 130min

Składniki

Na zapiekankę
800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych)
1 kalafior
1 duża pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 cebula
1 kulka mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków
dodatkowo: oliwa, masło lub margaryna

Na sos beszamelowy
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
1 szklanka mleka
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
85 g sera żółtego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka drwala z ziemniakami, kalafiorem, kurczakiem i pieczarkami

  • 1. Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3 pokroić w talarki (będą ułożone na samej górze zapiekanki). Tak przygotowane ziemniaki skropić oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków (jeżeli takiej nie macie, to posypać mieszanką soli, pieprzu, oregano, tymianku i majeranku).
  • 2. Kalafior obrać z liści, umyć i gotować we wrzącej wodzie 5 minut. Ostudzić na tyle, żeby dało się obrać w mniejsze różyczki. Posypać solą i pieprzem. Następnie rozpuścić na patelni masło lub margarynę i przysmażyć kalafior na złoty kolor z wszystkich stron.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Cebulę, pieczarki i mięso przełożyć na patelnię, wymieszać ze sobą i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
  • 4. Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewać mieszając. Na koniec dodać potarty ser i wymieszać, żeby się rozpuścił.
  • 5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno nałożyć najpierw ziemniaki, między nie kalafior, a na górę mięso z pieczarkami, polać sosem beszamelowym i ponownie nałożyć taką samą warstwę, wylać na nią resztę sosu i ułożyć ostatnią warstwę układając najpierw plastry ziemniaków, pomiędzy nie większe kawałki kalafiora. Na górę zapiekanki rozdrobnić kulkę mozzarelli starając się nie rozkładać jej na kalafiorze. Mozzarellę posypać oregano. Zapiekać w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około 30-40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkisertania_kuchniaKurczakziemniakikalafiorobiadSOS BESZAMELOWY
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Doskonały sposób na sycący posiłek.

zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami

Przepis znalazłam na opakowaniu...

Dodane przez: Darux3

Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem

Jest to ulubiona zapiekanka mojego...

pysznści

Dodane przez: beciiaaa

Zapiekanka z kurczakiem, porem i pieczarkami

Może nie wygląda zbyt efektownie...

zapiekanka

Dodane przez: mariosylwia

Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem

:-) Gorąco polecam (-:

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Dodane przez: kasiunia

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem

Przedstawiam zapiekankę ulubioną...