Pierniki z lukrem

4.5 (179 ocen)

Przepyszne i mięciutkie pierniki, robi się je bardzo szybko, od razu są gotowe do zjedzenia

Składniki:

  • Pierniki:
    700g mąki pszennej
    250 miodu sztucznego
    150g margaryny
    100g masła
    125g cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka wody
    1 łyżka mleka 3,2%
    2 łyżki kakao
    20g przyprawy do piernika
    szczypta soli
    ozdoby cukrowe do dekoracji

    Lukier biały:
    cukier puder
    mleko 3,2%

    Lukier różowy:
    cukier puder
    sok malinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki

Pierniki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki: cukier, miód, tłuszcz, kakao i przyprawę podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, wystudzić. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do masy. Następnie dodać jajko i sodę rozpuszczoną w wodzie, sól. Zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać pierniczki za pomocą foremek. Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Lukier: mleko lub sok połączyć cukrem pudrem na gładką masę. Należy dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta. Lukrem posmarować pierniki. Odstawić na około godzinę do zaschnięcia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (181 ocen)

Pierniki z karmelem 2

To może cię zainteresować