zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

0 (0 ocen)

Ulubiona zapiekanka ziemniaczana moich domowników

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
    Ziemniaki
    1 duża cebula
    pieprz, vegeta
    Sos:
    Łyżka masła lub margaryny
    500ml mleka
    Śmietankowy serek topiony Hochland (prostokąt)
    Jajko
    2 ziarna ziela angielskiego
    Liść laurowy
    Mąka do zagęszczenia
    Pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy al`dente. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę siekamy i szklimy. Do cebuli dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso się zrumieni i będzie miękkie doprawić do smaku vegetą i pieprzem.
    Sos:
    W garnuszku roztapiamy masło. Następnie zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia po czym wrzucamy pokrojony na mniejszą kostkę serek topiony. Mieszamy, dociskamy serek tak aby cały się roztopił. Wrzucamy ziele ang. i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok 10 min. mieszając co chwila. Zagęszczamy mąką ok 3 łyżki. Dodajemy sól i pieprz i dość sporo gałki muszkatołowej. Sos musi mieć wyraźny smak. Po ostudzeniu wbijamy surowe jajko i miksujemy trzepaczką.
    Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną/masłem i wykładamy warstwowo. Najpierw pokrojone w talarki ziemniaki, potem mięso z cebulką, ponownie ziemniaki. Na koniec zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy słodką papryką w proszku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min. Wyjmujemy dopiero gdy z sosu zrobi się sztywna piana a wierzch będzie złoty

Porady

Do sosu oprócz serka topionego można dodać również żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować