Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy al`dente. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę siekamy i szklimy. Do cebuli dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso się zrumieni i będzie miękkie doprawić do smaku vegetą i pieprzem.
Sos:
W garnuszku roztapiamy masło. Następnie zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia po czym wrzucamy pokrojony na mniejszą kostkę serek topiony. Mieszamy, dociskamy serek tak aby cały się roztopił. Wrzucamy ziele ang. i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok 10 min. mieszając co chwila. Zagęszczamy mąką ok 3 łyżki. Dodajemy sól i pieprz i dość sporo gałki muszkatołowej. Sos musi mieć wyraźny smak. Po ostudzeniu wbijamy surowe jajko i miksujemy trzepaczką.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną/masłem i wykładamy warstwowo. Najpierw pokrojone w talarki ziemniaki, potem mięso z cebulką, ponownie ziemniaki. Na koniec zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy słodką papryką w proszku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min. Wyjmujemy dopiero gdy z sosu zrobi się sztywna piana a wierzch będzie złoty
Porady
Do sosu oprócz serka topionego można dodać również żółty ser.
Komentarze