Tymbaliki śledziowe

4.5 (158 ocen)

..czyli galaretki z rybą, oliwkami, kaparami i żurawiną

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe a'la matjas (150g)
    10 oliwek
    1 łyżka kaparów
    2 łyżki żurawiny
    500ml bulionu warzywnego
    5 łyżeczek żelatyny
    1 łyżka octu 10%
    kilka gałązek koperku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki

Tymbaliki śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie pokroić w kostkę, oliwki w talarki. Przygotować 8 filiżanek. Na dnie każdej filiżanki, ułożyć gałązkę koperku (resztę posiekać i odłożyć), następnie oliwki, kapary, śledzie i żurawinę. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, odczekać aż napęcznieje. Dodać do gorącego bulionu, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać ocet, pieprz i resztę koperku. Zalać składniki. Po ostudzeniu, wstawić do lodówki na noc. Aby wyjąć galaretki z filiżanek, należy zanurzyć je na chwilę w ciepłej wodzie i przełożyć na talerzyk. Smacznego!

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kapary Oliwki Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować