Pyszna i sycąca zapiekanka to dobry pomysł na obiad lub kolację. Moja propozycja to zapiekanka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem delikatnego mięsa z indyka, papryki, cukinii i fety.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1) 130 g kaszy jęczmiennej
2) mała papryka
3) cebula
4) 400 g piersi z indyka
5) 2 pomidory
6) mała cukinia
7) 200 g sera feta
8) duża śmietana (400 g)
9) 200 g sera żółtego
10) sok z cytryny
11) sól, pieprz
12) olej do smażenia
13) natka pietruszki
14) suszone bazylia i oregano
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z indykiem, cukinią, papryką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jęczmienną gotujemy w sposób podany na opakowaniu, a mięso z indyka mielimy.
2.Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do niej zmielone mięso i podsmażamy kilka minut. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
3.Cukinię kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i przekładamy na sitko na kilka minut, aby cukinia trochę puściła sok.
4.Fetę, paprykę i pomidory kroimy w grubą kostkę.
5.Do śmietany dodajemy sok z cytryny i starty na tarce ser żółty (pozostawiamy 3 łyżki sera) i doprawiamy solą i pieprzem.
6.Kaszę jęczmienną mieszamy z papryką, cukinią, fetą i natką pietruszki (trochę zostawiamy do dekoracji) i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
7.W naczyniu żaroodpornym układamy połowę kaszy jęczmiennej, na niej układamy lekko podsmażone mięso, posypujemy kostkami pomidora i pozostawionym startym serem żółtym. Następnie kładziemy pozostałą kaszą i zalewamy śmietaną wymieszaną z serem żółtym. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Komentarze