Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z indykiem, cukinią, papryką i serem feta

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca zapiekanka to dobry pomysł na obiad lub kolację. Moja propozycja to zapiekanka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem delikatnego mięsa z indyka, papryki, cukinii i fety.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 130 g kaszy jęczmiennej
    2) mała papryka
    3) cebula
    4) 400 g piersi z indyka
    5) 2 pomidory
    6) mała cukinia
    7) 200 g sera feta
    8) duża śmietana (400 g)
    9) 200 g sera żółtego
    10) sok z cytryny
    11) sól, pieprz
    12) olej do smażenia
    13) natka pietruszki
    14) suszone bazylia i oregano
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z indykiem, cukinią, papryką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną gotujemy w sposób podany na opakowaniu, a mięso z indyka mielimy.
  • 2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do niej zmielone mięso i podsmażamy kilka minut. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • 3. Cukinię kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i przekładamy na sitko na kilka minut, aby cukinia trochę puściła sok.
  • 4. Fetę, paprykę i pomidory kroimy w grubą kostkę.
  • 5. Do śmietany dodajemy sok z cytryny i starty na tarce ser żółty (pozostawiamy 3 łyżki sera) i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 6. Kaszę jęczmienną mieszamy z papryką, cukinią, fetą i natką pietruszki (trochę zostawiamy do dekoracji) i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  • 7. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę kaszy jęczmiennej, na niej układamy lekko podsmażone mięso, posypujemy kostkami pomidora i pozostawionym startym serem żółtym. Następnie kładziemy pozostałą kaszą i zalewamy śmietaną wymieszaną z serem żółtym. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
  • 8. Upieczoną zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta Indyk Kasza jęczmienna Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować