Zapiekanka ryżowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pezeprowadzić obróbkę wstępną brudną warzyw . Cebulę obrać pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i również podsmażyć. przyprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka pokroić na drobne kawałki, obtoczyć w „przyprawie do kruczka” i smażyć na oliwie. Ugotować ryż na sypko. Paprykę pokroić na małe kawałeczki, brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze, bądź w lekko osolonej wodzie.
Ryż wymieszać z kukurydzą, papryką, pieczarkami, cebulą, brokuły, mięsem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przyprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać zioła – bazylię, oregano, bądź inne ulubione (W moim przypadku dałam świeżą bazylie). Kiedy danie ma być bardziej pikantne – dodać odrobinę chilli. Wszystkie składniki wymieszać z ketchupem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego piekarnika 150°C na ok. 20 min.
Przepis można nieco zmodyfikować w zależności od upodobań – np. dodać inne warzywa.
Komentarze