Zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną i tanią, kolorową zapiekankę ryżową. Idealna na obiad lub kolację. Jest sycąca i treściwa. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
    1/2 żółtej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    10 dag wędliny
    1 średnia cebula
    1 duży ząbek bek czosnku
    1 mała puszka groszku
    1 łyżka oleju
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    1 łyżka tartej mozzarelli
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    2 jajka
    garść tartej mozzarelli do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Wędliny

Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek przelewamy na cedzak i odsączamy. Papryki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pokrojone składniki przesmażamy na oleju. Do miski wkładamy ryż, przesmażoną warzywa z wędliną i dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy składniki na zapiekankę, lekko dociskamy do dna.
    Jajka wybijamy do śmietanki i mieszamy, polewamy zapiekankę i posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować