Zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapiekanka wiosenna z botwiną i szparagami. Bardzo łatwo się ją kroi, nie rozpada się. Szybki i smaczny obiad z piekarnika

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
    1 pęczek zielonych szparagów
    1 pęczek botwiny
    400 ml śmietany (dałam 18 %)
    3 jajka
    4 łyżki startego sera grana padano
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków.
    Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć na makaron.
    Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na botwinę.
    Śmietanę wymieszać z jajkami,doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
    Całość wlać na zapiekankę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 15 minut Przed końcem pieczenia posypać serem i wstawić na około 5 minut do piekarnika.
    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Makaron Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować