Zapiekanka makaronowa

5 (197 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest to ulubiona zapiekanka mojego chłopaka, którą zawsze wspólnie przygotowujemy. Zawsze wychodzi pysznie. Podaję ją z ketchupem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g makaronu np. świderki
    1szt. papryki
    0,5 puszki kukurydzy konserwowej
    5 ogórków konserwowych (można użyć kwaszonych)
    ser żółty - wg uznania
    100g przecieru pomidorowego w kartoniku
    150 - 200g wędliny
    przyprawy: sól, pieprz, warzywko
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Wędliny Ser

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    2. Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć.
    3. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
    4. Kukurydzę odsączyć.
    5. Ogórki pokroić w kostkę.
    6. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać passatę oraz przyprawy.
    7. Górę zapiekanki pokryć serem żółtym.
    8. Piec w nagrzanym piekarniku (200st.) przez ok. 15-20min.

Porady

Wędlina dowolna, śmiało można mieszać wówczas zapiekanka wychodzi smaczniejsza. Paprykę surową można zastąpić konserwową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować