1/2 opakowania makaronu muszelki
200 g brukselki
100 boczku surowego
1 mała cebula
parmezan do posypania
sos:
3 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
2 jajka
150 ml śmietany
100 ml bulionu
Zapiekanka makaronowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy 4-5 minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy razem chwilę, a następnie studzimy.
Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym.
sos:
Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Zalewamy nim makaron.
Formę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Komentarze