Zapiekanka makaronowa z brukselką

4.48 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka makaronowa z brukselką

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu muszelki
    200 g brukselki
    100 boczku surowego
    1 mała cebula
    parmezan do posypania
    sos:
    3 ząbki czosnku
    100 g sera żółtego
    2 jajka
    150 ml śmietany
    100 ml bulionu
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy 4-5 minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy razem chwilę, a następnie studzimy.
    Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym.
    sos:
    Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Zalewamy nim makaron.

    Formę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować