Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smakowite połączenie sosu mięsnego z warzywami i makaronem w cieście francuskim. Polecam na ciepły posiłek :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    300 g makaronu penne
    op.ciasta francuskiego (275 g)
    puszka pomidorów krojonych
    pół papryki żółtej
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    pół cukinii
    2 łyżki tartego żółtego sera
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 żółtko
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym 1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso mielone i podsmaż. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i razem z cebulą i cukinią pokrój w drobną kostkę. Połącz z mięsem mielonym, wymieszaj. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i ser żółty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, chwilę podduś, mieszając.
  • Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym 2. Ciasto francuskie rozłóż, wytnij w nim kształt spodu naczynia,w którym będzie zapiekanka ( u mnie kwadratowa forma o śr.20 cm)). Z pozostałego ciasta powycinaj wąskie paski. Odrysowane ciasto rozłóż na dnie lekko natłuszczonego naczynia, poprzekłuwaj w paru miejscach i podpiecz ok.7 minut w 200 st.
  • Na wierzchu rozłóż paseczki z ciasta francuskiego tworząc kratkę. Kratkę posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody.    Danie zapiekaj 25-30 minut w 180 st. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu. Sm 3. Następnie układaj warstwami makaron i sos z mielonym.
  • Na wierzchu rozłóż paseczki z ciasta francuskiego tworząc kratkę. Kratkę posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody.    Danie zapiekaj 25-30 minut w 180 st. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu. Sm 4. Na wierzchu rozłóż paseczki z ciasta francuskiego tworząc kratkę. Kratkę posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody.
    Danie zapiekaj 25-30 minut w 180 st. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też: sałatka francuska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować