Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym

  • wyświetlono: 831 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Smakowite połączenie sosu mięsnego z warzywami i makaronem w cieście francuskim. Polecam na ciepły posiłek :)

IMG_1607 — kopia
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

500 g mięsa mielonego
300 g makaronu penne
op.ciasta francuskiego (275 g)
puszka pomidorów krojonych
pół papryki żółtej
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
pół cukinii
2 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 żółtko
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym

  • Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso mielone i podsmaż. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i razem z cebulą i cukinią pokrój w drobną kostkę. Połącz z mięsem mielonym, wymieszaj. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i ser żółty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, chwilę podduś, mieszając.
  • Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym2. Ciasto francuskie rozłóż, wytnij w nim kształt spodu naczynia,w którym będzie zapiekanka ( u mnie kwadratowa forma o śr.20 cm)). Z pozostałego ciasta powycinaj wąskie paski. Odrysowane ciasto rozłóż na dnie lekko natłuszczonego naczynia, poprzekłuwaj w paru miejscach i podpiecz ok.7 minut w 200 st.
  • Na wierzchu rozłóż paseczki z ciasta francuskiego tworząc kratkę. Kratkę posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody.    Danie zapiekaj 25-30 minut w 180 st. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu. Sm3. Następnie układaj warstwami makaron i sos z mielonym.
  • Na wierzchu rozłóż paseczki z ciasta francuskiego tworząc kratkę. Kratkę posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody.    Danie zapiekaj 25-30 minut w 180 st. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu. Sm4. Na wierzchu rozłóż paseczki z ciasta francuskiego tworząc kratkę. Kratkę posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody.
    Danie zapiekaj 25-30 minut w 180 st. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Sprawdź też: sałatka francuska

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mieloneDanie obiadoweciasto francuskiepaprykadanie na gorąco

Komentarze

Podobne przepisy

krokiety

Dodane przez: agarybak76

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Najbardziej lubiane i najczęściej...

Francuskie kulki z mięsem mielonym

Dodane przez: Jaga85

Francuskie kulki z mięsem mielonym

To fajny pomysł na przekąskę, którą...

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Dodane przez: Goszka

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Lazania - lasagne, to nic innego...

penne

Dodane przez: Martyna1991

Penne z mięsem mielonym i szpinakiem

Przepyszna i dość tania propozycja...

Pyzy z mięsem

Dodane przez: justi2401

Pyzy z mięsem mielonym

Kolejne z dań, które figuruje u...

Makaron z mięsem mielonym i cukinią w sosie pomidorowym

Dodane przez: Jola1977-1977

Makaron z mięsem mielonym i cukinią w sosie...

Pożywne danie , za razem smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE