Zapiekanka francuska z makaronem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj w posolonej wodzie na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso mielone i podsmaż. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i razem z cebulą i cukinią pokrój w drobną kostkę. Połącz z mięsem mielonym, wymieszaj. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i ser żółty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, chwilę podduś, mieszając.
2.Ciasto francuskie rozłóż, wytnij w nim kształt spodu naczynia,w którym będzie zapiekanka ( u mnie kwadratowa forma o śr.20 cm)). Z pozostałego ciasta powycinaj wąskie paski. Odrysowane ciasto rozłóż na dnie lekko natłuszczonego naczynia, poprzekłuwaj w paru miejscach i podpiecz ok.7 minut w 200 st.
3.Następnie układaj warstwami makaron i sos z mielonym.
4.Na wierzchu rozłóż paseczki z ciasta francuskiego tworząc kratkę. Kratkę posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody.
Danie zapiekaj 25-30 minut w 180 st. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Komentarze