Banalna w przygotowaniu zapiekanka warstwowa/lasange. Robiłam je na różne sposoby, każda smakuje inaczej i śmiało mogę stwierdzić, że ten przepis wpadnie w gusta, a raczej w kubki smakowe każdego! Pyyyyycha.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu kokardki
250 g wieprzowego mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
250 ml mleka
łyżeczka płaska gałki muszkatołowej
45 g sera żółtego
sól
pieprz
2 łyżeczki płaskie papryki słodkiej
4 plasterki szynki
4 plasterki sera żółtego
siemię lniane
Zapiekanka z sosem beszamel i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie 10-15 minut.
2. Podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy mięso i dusimy około 25 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dodajemy przecier pomidorowy, smażymy jeszcze 10-15 minut.
3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy około 5 minut, wlewamy mleko wymieszane wcześniej z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy co jakiś czas mieszając aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy ser żółty i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu połączenia się całkowicie składników, pamiętając o częstym mieszaniu.
4. W żaroodpornym naczyniu układamy: makaron-mięso-sos-makaron-mięso-sos-szynka-ser żółty i całość posypujemy siemieniem lnianym.
5. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut.
Komentarze