Zapiekanka z sosem beszamel i mięsem mielonym

4.47 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Banalna w przygotowaniu zapiekanka warstwowa/lasange. Robiłam je na różne sposoby, każda smakuje inaczej i śmiało mogę stwierdzić, że ten przepis wpadnie w gusta, a raczej w kubki smakowe każdego! Pyyyyycha.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardki
    250 g wieprzowego mięsa mielonego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    250 ml mleka
    łyżeczka płaska gałki muszkatołowej
    45 g sera żółtego
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki płaskie papryki słodkiej
    4 plasterki szynki
    4 plasterki sera żółtego
    siemię lniane
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Zapiekanki Sosy Szynki Ser

Zapiekanka z sosem beszamel i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie 10-15 minut.
    2. Podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy mięso i dusimy około 25 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dodajemy przecier pomidorowy, smażymy jeszcze 10-15 minut.
    3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy około 5 minut, wlewamy mleko wymieszane wcześniej z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy co jakiś czas mieszając aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy ser żółty i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu połączenia się całkowicie składników, pamiętając o częstym mieszaniu.
    4. W żaroodpornym naczyniu układamy: makaron-mięso-sos-makaron-mięso-sos-szynka-ser żółty i całość posypujemy siemieniem lnianym.
    5. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować