Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

4.92 (201 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, z ogólnodostępnych składników zapiekanka dla całej rodziny :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
    300 g makaronu penne
    350 g świeżego szpinaku
    2 puszki pomidorów krojonych ( po 400 g) 
    1 cebula
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki startego żółtego sera
    gałka muszkatołowa
    mielona słodka i ostra papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.92 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przeciśnięty  przez praskę jeden ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Poddusić do miękkości mięsa. Na końcu dodać pomidory w puszce, wymieszać. Makaron ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dołożyć do patelni z mięsem, połączyć.
  • 2. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą. Odparować na suchej patelni razem z pozostałym czosnkiem i gałką muszkatołową. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso mielone z makaronem. Na wierzchu rozłożyć szpinak i plastry pomidorów. Posypać startym, żółtym serem. Zapiekać ok.30 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować