Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Poddusić do miękkości mięsa. Na końcu dodać pomidory w puszce, wymieszać. Makaron ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dołożyć do patelni z mięsem, połączyć.
2.Szpinak opłukać pod bieżącą wodą. Odparować na suchej patelni razem z pozostałym czosnkiem i gałką muszkatołową. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso mielone z makaronem. Na wierzchu rozłożyć szpinak i plastry pomidorów. Posypać startym, żółtym serem. Zapiekać ok.30 minut w 180 st.
Komentarze