Zapiekane muszle makaronowe z tuńczykiem

4.5 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł na bezmięsny obiad z wykorzystaniem dużych muszli makaronowych zapiekanych pod pierzynką z sera mozzarella.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 sztuk muszli makaronowych - około 200 g
    tarta mozzarella

    Sos pomidorowy:
    500 g przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oliwy
    garść liści świeżej bazylii

    Farsz:
    100 g szpinaku - u mnie świeże liście
    1 puszka tuńczyka w oliwie
    450 g twarożku kanapkowego - u mnie @wielun.mojulubiony
    mała cebula
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zapiekane muszle makaronowe z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane muszle makaronowe z tuńczykiem 1. Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedzamy.
    Na oliwie z tuńczyka podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy szpinak, rybę, cienkie plasterki czosnku i twarożek. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy przez 10 minut.

    W misce łączymy przecier pomidorowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól, pieprz i liście bazylii.

    Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki wylewamy połowę sosu pomidorowego.
  • Zapiekane muszle makaronowe z tuńczykiem 2. Muszle makaronowe nadziewamy farszem i układamy w naczyniu. Zalewamy pozostałym sosem i obficie posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika w funkcji góra-dół przez około 30 minut. Podajemy na ciepło z listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować