Pomysł na bezmięsny obiad z wykorzystaniem dużych muszli makaronowych zapiekanych pod pierzynką z sera mozzarella.
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
30 sztuk muszli makaronowych - około 200 g
tarta mozzarella
Sos pomidorowy:
500 g przecieru pomidorowego
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
garść liści świeżej bazylii
Farsz:
100 g szpinaku - u mnie świeże liście
1 puszka tuńczyka w oliwie
450 g twarożku kanapkowego - u mnie @wielun.mojulubiony
mała cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Zapiekane muszle makaronowe z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedzamy.
Na oliwie z tuńczyka podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy szpinak, rybę, cienkie plasterki czosnku i twarożek. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy przez 10 minut.
W misce łączymy przecier pomidorowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól, pieprz i liście bazylii.
Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki wylewamy połowę sosu pomidorowego.
2.Muszle makaronowe nadziewamy farszem i układamy w naczyniu. Zalewamy pozostałym sosem i obficie posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika w funkcji góra-dół przez około 30 minut. Podajemy na ciepło z listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Komentarze