Tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

3.5 (10 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Większość przepisów jest skomplikowania, poniżej przedstawiam wersję prostą i szybką do przygotowania. Taką lasagne możemy podać na obiad lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
    30 dag startego żółtego sera
    Olej do smażenia
    Trochę startej gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
    Masło do formy

    Nadzienie
    500g mięsa mielonego
    2 duże cebule
    2-3 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego
    Natka pietruszki

    Sos beszamelowy
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

3.5 (10 ocen)

Tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły, chwilę dusimy i zdejmujemy z gazu.

    Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.

    Płaty lasagne maczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.

    Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować