Muszle makaronowe z tuńczykiem zawsze podawałam na zimno w formie przekąski. Tym razem przygotowałam na ciepło, zapiekając w sosie pomidorowym. Bardzo nam posmakowało takie danie :)
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
25 muszli makaronowych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
200 g startej mozzarelli
150 g oliwek czarnych
1 puszka pomidorów krojonych
pół cebuli
zioła prowansalskie
mielony czosnek z bazylią i pomidorami suszonymi
sól, pieprz
3 łyżki oleju
Muszle makaronowe z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al'dente w lekko posolonej wodzie. Odcedź, rozłóż osobno, by makaron się nie posklejał. Tuńczyka odcedź. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie przełóż pokrojone pomidory z puszki i dodaj jeszcze pół szklanki wody. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, mielonym czosnkiem, solą i pieprzem. Chwilę podduś, ale tylko do połączenia składników.
2.Pół przygotowanego sosu wylej na dno naczynia do zapiekania. Każdą muszę nadziewaj kawałkiem tuńczyka, startym serem i oliwką. Muszle ułóż w naczyniu i zalej pozostałym sosem. Zapiekankę piecz ok.30 minut w 180 st. (20 minut pod przykryciem, aby makaron nie stwardniał).
Komentarze