Muszle makaronowe z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami

4.5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Muszle makaronowe z tuńczykiem zawsze podawałam na zimno w formie przekąski. Tym razem przygotowałam na ciepło, zapiekając w sosie pomidorowym. Bardzo nam posmakowało takie danie :)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 muszli makaronowych
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    200 g startej mozzarelli
    150 g oliwek czarnych
    1 puszka pomidorów krojonych
    pół cebuli
    zioła prowansalskie
    mielony czosnek z bazylią i pomidorami suszonymi
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Muszle makaronowe z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al'dente w lekko posolonej wodzie. Odcedź, rozłóż osobno, by makaron się nie posklejał. Tuńczyka odcedź. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie przełóż pokrojone pomidory z puszki i dodaj jeszcze pół szklanki wody. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, mielonym czosnkiem, solą i pieprzem. Chwilę podduś, ale tylko do połączenia składników.
  • 2. Pół przygotowanego sosu wylej na dno naczynia do zapiekania. Każdą muszę nadziewaj kawałkiem tuńczyka, startym serem i oliwką. Muszle ułóż w naczyniu i zalej pozostałym sosem. Zapiekankę piecz ok.30 minut w 180 st. (20 minut pod przykryciem, aby makaron nie stwardniał).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować