Zapiekane muszle

5 (150 ocen)

  • 30 min

Danie może być podane zarówno na obiad jak i kolację. Smaczne nawet dla mięsożerców, zdrowsze i o wiele mniej kaloryczne niż faszerowane mięsem.

  • 30 min

Składniki:

  • Paczka makaronu duże muszle
    1 brokuł
    Puszka kukurydzy
    2 duże cebule
    1 papryka czerwona
    300g pieczarek
    200 g dyni
    1 por (biała część)
    1 serek naturalny
    150-200 g sera żółtego
    Przyprawy (sól, pieprz, natka pietruszki, ostra papryka)
    Olej do smażenia

    Sos pomidorowy:
    Pomidory w puszce
    1 koncentrat pomidorowy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zapiekane muszle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ugotować także brokuł, uważając by go nie rozgotować. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pora i pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i dynię. Smażyć kilka minut. Wszystkie warzywa połączyć z serkiem naturalnym, przyprawić.
  • 2. Przygotować sos: Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie pomidory z puszki i koncentrat. Przyprawić. Pogotować parę minut.
  • Zapiekane muszle 1 3. Makaron nadziać farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym i posypać serem. Włożyć do piekarnika na ok. 20-30 min tak żeby ser się zapiekł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Dynia Makaron Pomidor Sery Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować