Kurczak panierowany w mące ziemniaczanej

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.

Jest to inna wersja przygotowania kawałków z piersi z kurczaka. Mięso jest chrupiące a w środku soczyste.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    4 ząbki czosnku
    Przyprawa do kurczaka (lub ulubione zioła plus sól, pieprz)
    Ostra papryka
    Szklanka - półtorej maślanki (w zależności od wielkości piersi)
    Olej do głębokiego smażenia
    Około szklanki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak panierowany w mące ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki (nie mogą być za małe bo mięso będzie twarde). Mieszamy przyprawy i posiekany czosnek z maślanką i marynujemy w tym mięso, najlepiej przez całą noc.
  • 2. Rozgrzewamy olej, odsączamy na sitku (przez chwilkę) piersi z maślanki. Nie płuczemy ich. Obtaczamy kawałki kurczaka w mące i smażymy partiami w frytkownicy czy garnku w dużej ilości oleju. Mięso powinno być chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Porady

Jemy koniecznie od razu, po odgrzaniu to już nie jest ten smak i struktura. Warto nie żałować przypraw, zwłaszcza czosnku i papryki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować