Zapiekanka a'la bolognese

4.99 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczna zapiekanka z mięsem mielonym, papryką i sezonowo dałam tutaj do niej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag makaronu penne
    ½ kg mięsa mielonego z indyka
    15 dag chudego wędzonego boczku
    2 cebule
    1 mała cukinia
    1 biała papryka
    1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti
    15 dag startego ostrego sera np. cheddar
    Zioła prowansalskie do smaku
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zapiekanka a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
  • Przygotowanie 2. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie do smaku i wymieszać .
  • Przygotowanie 3. Masę mięsno warzywną wylać na ugotowany makaron,
  • Przygotowanie 4. posypać startym serem, zapiekać 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować