smaczna sycaca zapiekanka z cukini , fasolki szparagowej i pomidorów z mozarellą:) w aromatycznych ziołach:)polecam
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2 średnie cukinie ( jesli sa małe to 3 sztuki)
½ kg fasolki zółtej
garść fasolki zielonej
1 cebula
3 średnie pomidory
ser mozarella
bazylia do smaku
pieprz
sól
sól ziołowa
tymianek
oregano
10 dkg sera gouda statrego na tarce
Olej do smazenia
Zapiekanka z cukini z fasolką szparagową i pomidorami z mozarellą w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Cukinię myję, kroję na plastry .Plastry nie powinny mięc ziaren w środku.Przyprawiam plastry pieprzem , sola i oregano i podsmażam na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron .
Cebule siekam równiez podsmażam na oleju na rumiano.
.Fasolke płucze, obcinam koncówki i obgotowuję aldende w osolonej wodzie.
Pomidory i ser kroje w plasterki.
2. Naczynie do zapiekania smaruję, wykładam dno plastrami cukinii, posypuje cebula, nastepnie układam pokrojona na mniejsze kawałki fasolkę, posypuje startym serem , , układam plastry pomidorów, na pomidory układam mozarelle, posypuje bazylią i znowu układam plastry cukini i fasolke, Wierzch posypuje startym serem, i zapiekam 40 -45minut temp 180 stopni.
Smacznego:)
Komentarze