Zalewajka spod Przygłowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Są takie zupy, które każdy zna, a przynajmniej o nich słyszał... Wszak filmowy Franek Dolas też wspominał o zalewajce, w filmie "Jak rozpętałem drugą wojnę światową". Na jaką okazję warto przygotować tę zupę? Odpowiedział bym: "na każdą'! Ale najlepiej jeśli chcemy zjeść coś dobrego, Na gorąco, ale nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie! Zatem zachęcam do przygotowania zalewajki, tym razem w wariancie "spod Przygłowa", w województwie łódzkim! Smacznego!

 

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki żuru
    2 liście laurowe
    3 szt ziela angielskiego
    5 ząbków czosnku
    1,5 kg ziemniaków
    400 g białej surowej kiełbasy
    100 g boczku wędzonego
    2 cebule
    1 łyżka mąki
    1 szklanka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Żur

Zalewajka spod przygłowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalewajka spod Przygłowa 1. Kiełbasę zalewamy wodą (1,5 litra)wrzucamy liście i ziele, gotujemy przez 15 minut, wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę.
     

    Do wywaru z gotowania kiełbasy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy żur.
     

    Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, którą zrumieniamy razem z boczkiem. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z boczkiem i cebulą, rozprowadzamy w 2 chochlach wywaru, dodajemy do zupy. Mieszamy, zagotowujemy.
     

    Zupę zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną, uprzednio ją hartując z zupą.
    Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować