Taką zupę gotowała babcia. To zupa z regiony świętokrzyskiego. Gotujące ziemniaki zalewało się kiszonym żurem. Zalewajka świętokrzyska to powrót do najprzyjemniejszych smaków.
25 min
Dla 4 osób
Składniki:
woda 2 litry
3 duże ziemniaki
żur własny kiszony 1 szklanka
boczek wędzony lub kiełbasa 300 gram
cebula
czosnek
liście laurowe
ziele angielskie kilka
sól, pieprz do smaku
śmietana
słonina (skwarki)
Zalewajka świętokrzyska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać przyprawy i zgotować do miękkości 15 minut. W międzyczasie wysmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, boczek i słoninę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki zalać żurem, doprawić śmietaną. Podawać z kromką żytniego chleba.
Komentarze