Zalewajka świętokrzyska

4.97 (198 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Taką zupę gotowała babcia. To zupa z regiony świętokrzyskiego. Gotujące ziemniaki zalewało się kiszonym żurem. Zalewajka świętokrzyska to powrót do najprzyjemniejszych smaków.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • woda 2 litry
    3 duże ziemniaki
    żur własny kiszony 1 szklanka
    boczek wędzony lub kiełbasa 300 gram
    cebula
    czosnek
    liście laurowe
    ziele angielskie kilka
    sól, pieprz do smaku
    śmietana
    słonina (skwarki)
Wystaw ocenę:

4.97 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Zalewajka

Zalewajka świętokrzyska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać przyprawy i zgotować do miękkości 15 minut. W międzyczasie wysmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, boczek i słoninę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki zalać żurem, doprawić śmietaną. Podawać z kromką żytniego chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować