Zalewajka Świętokrzyska

4.49 (190 ocen)

Tą zupkę często gotuję bo wszyscy ją uwielbiają z dodatkiem kiełbasy oraz jajka.

Składniki:

  • 3/4szkl. żurku
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 kg ziemniaków
    2 laski zwykłej kiełbasy
    cebulka
    2-3 listki laurowe
    sól, pieprz do smaku
    3jajka ugotowane na twardo
    mąka
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Żur Zalewajka Jajko

Zalewajka świętokrzyska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w kostkę, zalewamy ok. 2l wody, gotujemy do miękkości i wlewamy żurek.Następnie zabielić śmietaną oraz zagęścić mąką. Na koniec przyprawiamy i chwilę pogotować. W kostkę pokroić cebulkę i lekko podsmażamy, dodać do zupy.
  • 2. Dodajemy kiełbaskę oraz jajko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Pieprz Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować