1.Żeberka zalać wodą, zagotować, usunąć szumowiny, gotować na małym ogniu. Jarzyny umyć obrać, dodać do żeberek. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę. Gdy jarzyny i mięso będzie miękkie, wyciągnąć z wywaru. Żeberka obrać z kości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. Do wywaru włożyć ziemniaki oraz białą kiełbasę. Gdy ziemniaki będą miękkie a kiełbasa ugotowana, wlać zakwas na żur. Zupę przyprawić do smaku, dodać majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obrać wraz z boczkiem pokroić w kosteczkę. Boczek i cebulkę usmażyć na złoto, dodać do zalewajki. Zalać śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo pokrojonymi w ćwiartki lub potartymi na tarce oraz białą kiełbasą pokrojoną w plastry. Smacznego!
Porady
Można użyć kupnego zakwasu lub zrobić go samemu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurek-na-wlasnym-zakwasie-5
Komentarze