Zalewajka

4.48 (143 ocen)

Pyszna, pożywna i prosta wykonaniu :)

Składniki:

  • ok 0,5 litra czystego zakwasu na żur bez mąki
    ok 0,4 kg wędzonych żeberek
    30 dag wędzonego boczku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4 kiełbasy białe surowe
    10 mniejszych ziemniaków
    150 ml śmietany 30%
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    dodatkowo:
    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Zalewajka

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalewajka 1. Żeberka zalać wodą, zagotować, usunąć szumowiny, gotować na małym ogniu. Jarzyny umyć obrać, dodać do żeberek. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę. Gdy jarzyny i mięso będzie miękkie, wyciągnąć z wywaru. Żeberka obrać z kości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. Do wywaru włożyć ziemniaki oraz białą kiełbasę. Gdy ziemniaki będą miękkie a kiełbasa ugotowana, wlać zakwas na żur. Zupę przyprawić do smaku, dodać majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obrać wraz z boczkiem pokroić w kosteczkę. Boczek i cebulkę usmażyć na złoto, dodać do zalewajki. Zalać śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo pokrojonymi w ćwiartki lub potartymi na tarce oraz białą kiełbasą pokrojoną w plastry. Smacznego!

Porady

Można użyć kupnego zakwasu lub zrobić go samemu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurek-na-wlasnym-zakwasie-5

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować