Zalewajka z grzybami

4.39 (209 ocen)

Zalewajka to bardzo prosta zupa przygotowana na bazie ziemniaków i żytniego żuru.

Składniki:

  • 500-700 ml żuru
    6 średnich ziemniaków
    30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
    1 średnia cebula
    2 ząbki
    20 dkg wędzonego boczku
    9 szkl. wody
    3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej)
    2 łyżeczki soli
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1-2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz (czarny i ziołowy) do smaku
Wystaw ocenę:

4.39 (209 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka

Zalewajka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki.
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl.), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli.
    Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
    Usunąć z zupy ugotowaną cebulę.
    Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały.
    Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut.
    Doprawić zupę solą i pieprzem.
    Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku.

Porady

Zupę podaje się z chlebem wiejskim lub razowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować