Zalewajka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl.), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli.
Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Usunąć z zupy ugotowaną cebulę.
Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały.
Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut.
Doprawić zupę solą i pieprzem.
Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku.
Komentarze