Przepis z tradycją przekazany od dziadków.. idealna z niego wychodzi zupa. To obowiązkowa zupa na Wielkanoc podawana z białą kiełbaską i jajkiem, natomiast na Boże Narodzenie z grzybami i ziemniakami...
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ok. 500 ml wody przegotowanej
Nie pełna szklanka mąki żytniej (typ. 2000)
5- 7 ząbków czosnku
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
16 ziaren pieprzu
Zakwas na żur na wielkanoc i boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Woda przegotowana i całkowicie przestudzone wlewamy do litrowego słoika, dodajemy mąkę, obrane ząbki czosnku i pokrojone oraz przyprawy. Zamieszać i przykryć gazą ( gazę spiąć gumką) (NIE zakręcać słoika). Odstawiamy w zacienione ale o stałej temperaturze miejsce ( najlepiej kuchnia).
2.CODZIENNIE zamieszać zakwas. Po ok. 3-4 dniach czuć już ładny zapach a po 6-7 dniach gotowy zakwas do użycia.( Dziadek radził mieszać zakwas drewniana łyżką)
Komentarze