Zakwas na Żur na Wielkanoc i Boże Narodzenie

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis z tradycją przekazany od dziadków.. idealna z niego wychodzi zupa. To obowiązkowa zupa na Wielkanoc podawana z białą kiełbaską i jajkiem, natomiast na Boże Narodzenie z grzybami i ziemniakami...

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 500 ml wody przegotowanej
    Nie pełna szklanka mąki żytniej (typ. 2000)
    5- 7 ząbków czosnku
    4 listki laurowe
    8 ziaren ziela angielskiego
    16 ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zakwas na żur na wielkanoc i boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas na  ŻUR 1. Woda przegotowana i całkowicie przestudzone wlewamy do litrowego słoika, dodajemy mąkę, obrane ząbki czosnku i pokrojone oraz przyprawy. Zamieszać i przykryć gazą ( gazę spiąć gumką) (NIE zakręcać słoika). Odstawiamy w zacienione ale o stałej temperaturze miejsce ( najlepiej kuchnia).
  • 2. CODZIENNIE zamieszać zakwas. Po ok. 3-4 dniach czuć już ładny zapach a po 6-7 dniach gotowy zakwas do użycia.( Dziadek radził mieszać zakwas drewniana łyżką)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować