Zakwas na żur

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zrobienie zakwasu na żur, to tylko kilka chwil. Każdy kucharz, pani domu ma swój tajny przepis, a ja przedstawiam bardzo prosty , swój:)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
    2 szklanki letniej przegotowanej wody
    2 ząbki czosnku
    1 listek laurowy
    3 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego
    kawałek skórki chleba razowego
    szklany słój
    gaza lub lniana ściereczka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Zakwas

Zakwas na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas na żur 1. Do słoja wsypuję mąkę , dodaję wodę, mieszam do uzyskania jednolitej zawiesiny, dodaje obrany i pokrojony czosnek, listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu, mieszam, dodaje skórkę razowca. Słój nakrywam ściereczką-u mnie to kawałek ściereczki, odstawiam na trzy dni (każdego dnia zakwas mieszam), skórkę wyjmuję, zakwas mieszam, wstawiam do lodówki.

Porady

U mnie w kuchni jest ciepło, to ukiszenia żuru trzy dni wystarcza, jeśli jest taka potrzeba- w kuchni jest chłodno, mogą to być cztery, pięć dni. Zakwas w lodówce przechowuje do trzech tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować