Zakwas na Żur Śląski

4.37 (187 ocen)

Według tego przepisu żur kisi moja oma,muter i ja

Składniki:

  • 3/4 l wody(prosto z kokotka)
    6-7 łyżek mąki żytniej ŻUREK(kupowate)
    3-4 ząbki czosnku
    słoik litrowy
Wystaw ocenę:

4.37 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Zakwas Zakwas na żurek

Zakwas na żur śląski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować na parę dni przed gotowaniem żurku.
  • image-15k8m5y 2. Wodę zagotować i ostudzić.Mąkę przesypać do słoika.Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku,dodać do mąki .Całość zalać zimną,przegotowaną wodą i dobrze wymieszać (żeby nie było grudek z mąki)Słoik przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu,mieszać kilka razy dziennie.Po trzech dniach powinien pojawić się charakterystyczny ,kwaśny zapach.Ja gotuję żur na 4-5 dzień od zakiszenia. Prawda jakie proste:)

Porady

Żeby skrócić okres oczekiwania na zakwas można do słoika wrzucić na 1-2 dni skórkę z chleba razowego lub po prostu dolać takiego żurku "sklepowego"Jak już żur się ukisi pamiętaj o pozostawieniu odrobiny zakwasu na następne kiszenie (można go przechowywać w lodówce)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować