zakwas na żur

0 (0 ocen)

  • 15 min

Po co kupować, kiedy możemy zrobić sami? :)

  • 15 min

Składniki:

  • 100 gramów mąki żytniej razowej ( typ 2000)
    skórki razowego chleba ( okrojone z dwóch kwadratowych kromeczek)
    3 - 4 ząbki czosnku
    4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas Zakwas na żurek

Zakwas na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody, wlewamy do kamionkowego naczynia lub dużego słoika.
    Zaczyn zaparzamy wlewając 1 szklankę gorącej wody, mieszamy całość, studzimy.
    Po ostudzeniu dodajemy skórkę razowego chleba i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, przykrywamy gazą lub przewiewną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni.
    Gotowy zakwas przecedzamy przez gęste sitko.

Porady

Uwaga: Jeśli po 4 dniach nie zużyjemy całego zakwasu lub przełożymy gotowanie żurku, zakwas przelewamy do butelki lub słoja i wstawiamy do lodówki !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mąka żytnia Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować