Domowy zakwas na żur

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zakwas na żur możemy kupić, ale ten domowy, własnej roboty jest najlepszy. Zwłaszcza, że zrobienie go nie jest pracochłonne, wymaga jedynie czasu. Można zakwas zrobić dużo wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce. Na święta wielkanocne jak znalazł. Nasza receptura pochodzi od mamy babci Zosi i liczy sobie co najmniej 100 lat.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • litrowy, wyparzony słoik lub kamionka o tej pojemności
    500 ml przegotowanej, letniej wody
    szklanka, 250 ml mąki żytniej typ 2000
    4 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    8-10 ziaren ziela angielskiego
    płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • k 1. Do słoika lub kamionki wlewamy wodę i wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy drewnianą łyżką, uprzednio wyparzoną, do połączenia składników. Dorzucamy przyprawy, przy czym czosnek rozgniatamy, przykrywamy cienką ściereczką lub gazą podwójnie złożoną. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Ważne, aby zakwas stał w miejscu bez dostępu światła, jeśli robimy go w słoiku. Kamionka jest lepszym rozwiązaniem, bo nie przepuszcza światła.

    Codziennie zaglądamy do zakwasu, zbieramy pianę i mieszamy krótko. Po trzech dniach zakwas zaczyna fermentować, po 6-7 jest już gotowy do użycia. Ma przyjemny, kwaśno-mączny zapach.

    Jeśli jednak chcemy zakwas użyć później, musimy wyłowić wszystkie przyprawy i zakręcić słoik. Z kamionki trzeba przelać oczyszczony z przypraw żur do słoika lub szklanej butelki i również zakręcić. Następnie wstawić do lodówki.

    Zakwas w lodówce można śmiało przechowywać do dwóch tygodni.

    Z tej ilości zakwasu ugotujemy 2-3 litry żuru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować