ZAKRĘCONE PĄCZKI DROŻDŻOWE

5 (2 ocen)

  • 14 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane pączki są mega smaczne i zachwycają wyglądem. Znikają jeszcze ciepłe.

  • 14 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej,
    400 ml mleka
    14 g drożdży świeżych,
    4 łyżki cukru,
    cukier wanilinowy,
    4 jajka
    100 g miękkiego masła,
    olej do głębokiego smażenia około 1 litr,
    cukier puder.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Zakręcone pączki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier, cukier wanilinowy. Dodajemy miękkie masło oraz wbijamy jajka. Na koniec wlewamy ciepłe mleko i miksujemy z końcówką haka około 10 minut, aż wszystkie składniki się ładnie połącżą.

    Ciasto zostawiamy na 1,5 godziny aby podrosło. Możemy przykryć ściereczką.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, będzie prościej przygotować pączki.

    Z ciasta robimy formujemy równe bułeczki. Następnie bierzemy jedną bułeczki i robimy z niej wałeczek około 40-45 cm.

    Następnie układamy wałek tak jakbyśmy chcieli zrobić supełek.

    Owijamy jeden koniec z jednej strony a drugi z drugiej tak, aby połączyć je oba pod spodem ciasta.

    Przygotowanie pączki zostawiamy na 15 minut aby podrosły.

    Do szerokiego garnka lub patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.

    Smażymy na głębokim oleju z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.

    Usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować