Zakręcone pączki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier, cukier wanilinowy. Dodajemy miękkie masło oraz wbijamy jajka. Na koniec wlewamy ciepłe mleko i miksujemy z końcówką haka około 10 minut, aż wszystkie składniki się ładnie połącżą.
Ciasto zostawiamy na 1,5 godziny aby podrosło. Możemy przykryć ściereczką.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, będzie prościej przygotować pączki.
Z ciasta robimy formujemy równe bułeczki. Następnie bierzemy jedną bułeczki i robimy z niej wałeczek około 40-45 cm.
Następnie układamy wałek tak jakbyśmy chcieli zrobić supełek.
Owijamy jeden koniec z jednej strony a drugi z drugiej tak, aby połączyć je oba pod spodem ciasta.
Przygotowanie pączki zostawiamy na 15 minut aby podrosły.
Do szerokiego garnka lub patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.
Smażymy na głębokim oleju z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.
Komentarze