Zakręcone pizzerinki drożdżowe

  • wyświetlono: 339 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pizzerinki powstały z potrzeby chwili, z tego co się nawinęło, czyli takie resztkowe, co tu wiele gadać, czyszczenie lodówki było. Przygotowałam je na drugie danie pod syna, staram się urozmaicać teraz dania, gdy jest w domu, a jak widać dziecku wiele do szczęścia nie potrzeba. Zjedliśmy jeszcze resztę na kolacje, bo były tak syte . Najmłodszy w rodzinie był bardzo zadowolony, więc puszczam przepis dalej.

Zdjęcie do publikacji.
  • 15 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

15 szt.

Ciasto:

400 g mąki pszennej + –
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
ok. 200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki oleju lub roztopionego letniego masła
1 łyżeczka soli

Nadzienie:

1 cebula
200 g pieczarek, u mnie wykorzystałam mrożone
2 laski kiełbasy lub skrawki kiełbas z lodówki
ok. 150 g tartego sera żółtego
2 – 3 łyżki oleju

Sos:

2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
1 łyżka przyprawy do pizzy
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcone pizzerinki drożdżowe

  • Pizza.1. Do miski wlać ciepłe mleko, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać sól, wbić jajko, wrzucić śmietanę, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania wlać olej, ciasto ma odchodzić od ręki, misy miksera. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, ja użyłam reszty mrożonych. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, wrzucić pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Przecier pomidorowy wymieszać z olejem, wodą i przyprawą do pizzy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na podsypanym mąką delikatnie blacie, następnie uformować wałek i rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, rozsypać 3/4 tartego sera, rozłożyć zawartość patelni, i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na paski szer. 2 – 3 cm i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pizza.2. Odstawić na 15 min. do napuszenia, posypać resztą tartego sera i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min.
  • Pizza.3. Piec w temp. 180 C.Podawać na ciepło z ketchupem, chociaż na zimno tez smakują rewelacyjnie.

Porady

Do środka można dać ulubione dodatki, u mnie akurat czyszczenie lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiserkiełbasapizzadla dziecikolacjaobiadpizzerinkisos pomidorowytania kuchniaketchupprzyprawa do pizzyczyszczenie lodówkico się nawinie

Komentarze

Podobne przepisy

Pizzerinki z brukselką, żółtą papryką i kiełbasą

Dodane przez: kuchenny świat

Pizzerinki z brukselką, żółtą papryką i kiełbasą

Zapraszam na pyszne i szybkie do...

Drożdżowe ślimaczki z szynką

Dodane przez: celkapatelka

Drożdżowe ślimaczki z szynką a'la pizza

Znakomita przekąska na ciepło jak...

Pizzerinki z sosem jogurtowo-koperkowym,tuńczykiem i szparagami

Dodane przez: Martyna1991

Pizzerinki z sosem jogurtowo-koperkowym,tuńczykiem...

Pizzę ulielba większość z nas a...

pizza z patelni

Dodane przez: justka2712

Drożdżowa pizza z patelni

Przepyszna pizza z patelni! Polecam,...

Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką i oliwkami

Dodane przez: aga3103

Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką...

Postanowiłam wykorzystać liście...

Drożdżowy wieniec z serkiem i szynką parmeńską

Dodane przez: 2milutka

Drożdżowy wieniec z serkiem i szynką parmeńską

Raz ma się smak na wołowinę lub...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE