Zakręcone pizzerinki drożdżowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pizzerinki powstały z potrzeby chwili, z tego co się nawinęło, czyli takie resztkowe, co tu wiele gadać, czyszczenie lodówki było. Przygotowałam je na drugie danie pod syna, staram się urozmaicać teraz dania, gdy jest w domu, a jak widać dziecku wiele do szczęścia nie potrzeba. Zjedliśmy jeszcze resztę na kolacje, bo były tak syte . Najmłodszy w rodzinie był bardzo zadowolony, więc puszczam przepis dalej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 szt.

    Ciasto:

    400 g mąki pszennej + –
    7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
    ok. 200 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18 %
    2 łyżki oleju lub roztopionego letniego masła
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:

    1 cebula
    200 g pieczarek, u mnie wykorzystałam mrożone
    2 laski kiełbasy lub skrawki kiełbas z lodówki
    ok. 150 g tartego sera żółtego
    2 – 3 łyżki oleju

    Sos:

    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka oleju
    1 łyżka wody
    1 łyżka przyprawy do pizzy
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone pizzerinki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza. 1. Do miski wlać ciepłe mleko, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać sól, wbić jajko, wrzucić śmietanę, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania wlać olej, ciasto ma odchodzić od ręki, misy miksera. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, ja użyłam reszty mrożonych. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, wrzucić pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Przecier pomidorowy wymieszać z olejem, wodą i przyprawą do pizzy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na podsypanym mąką delikatnie blacie, następnie uformować wałek i rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, rozsypać 3/4 tartego sera, rozłożyć zawartość patelni, i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na paski szer. 2 – 3 cm i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pizza. 2. Odstawić na 15 min. do napuszenia, posypać resztą tartego sera i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min.
  • Pizza. 3. Piec w temp. 180 C.Podawać na ciepło z ketchupem, chociaż na zimno tez smakują rewelacyjnie.

Porady

Do środka można dać ulubione dodatki, u mnie akurat czyszczenie lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować