Wyskokowa kostka alpejska z konfiturą

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Kostę alpejską zna wiele osób, co widać w tutejszych przepisach, ale moja jest nieco inna :) Idealna na karnawał i nadchodzące walentynki :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto, biszkopt

    - 5 jaj
    - 10 dag mąki
    - 10 dag cukru
    - 1,5 łyżki kako
    - 1,5 łyżki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki likieru kawowego
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - 1,5 łyżki wody

    Masa krówkowa

    - 200 g masła
    - 400 g masy kajmakowej


    Bita śmietana

    - 400 ml śmietany 36 %
    - 1,5 łyżki cukru pudru
    - 1,5 łyżki cukru kryształu
    - Fix do ubijania śmietany


    - Konfitura z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Wyskokowa kostka alpejska z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka ubijając dalej. Dodać mąkę, proszek i kakao i wymieszać ręcznie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z blachy nasączyć biszkopt miksturą z likieru, soku cytrynowego i wody, a następnie posmarować konfiturą.
  • 2. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać masę po łyżce. Gotową masę położyć na biszkopt. Na masę układamy bezy. Mogą być kupione (20 dag) :)
  • 3. Bitą śmietaną przykryć bezę, a następnie posypać ją startą czekoladą lub płatkami czekoladowymi.

Porady

Zamiast likieru kawowego można dodać rum. Wtedy będzie wyraźniejszy smak. Natomiast jeżeli o bitą śmietanę chodzi to ja następnym razem zrobię z 4 śmietan i 3 fixów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Krówki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować