Karmelowiec marty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
* Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 15 min w temperaturze 180*C.
2.Krem:
1. Do 2 ½ szklanki mleka dodać mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz cukier po czym dokładnie wymieszać.
2. 1 ½ szklanki mleka zagotować w większym garnku. Do gotującego się mleka dodać wcześniej przygotowaną masę. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje.
3. Masę budyniową przykryć folią spożywcza i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Gdy masa będzie już zimna połączyć ją za pomocą miksera z masłem.
3.Przekładanie ciasta:
1. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt pozostawiamy w blasze, w której go upiekliśmy.
2. Na biszkopt wykładamy krem.
3. Na krem układamy słone krakersy
4.4. Krakersy smarujemy kajmakiem
5. Na kajmak wykładamy ciasteczka Be Be
5.6. Na ciasteczka wykładamy bita śmietanę i posypujemy całość starta czekoladą.
6.W uproszczeniu:
Biszkopt --> Krem --> Krakersy --> Kajmak -->Ciasteczka Be Be --> bita śmietana --> gorzka czekolada
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc, aby dobrze stężało, a ciastka i krakersy zmiękły.
Komentarze