Karmelowiec Marty

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Niebo w gębie ! kajmak, bita śmietana i masa budyniowa ! Idealne połączenie smaków !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki :
    Na biszkopt:
    • 3 jajka
    • ¾ szklanki mąki
    • Pół szklanki cukru
    • 3 łyżki oleju
    • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    Na krem:
    • 2 ½ szklanki mleka
    • ¾ szklanki mąki
    • 3 żółtka
    • Pół szklanki cukru
    • Cukier waniliowy / cukier z prawdziwa wanilią
    • 110g masła w temperaturze pokojowej
    • Dodatkowo 1 ½ szklanki mleka
    Dodatkowo:
    • Puszka kajmaku
    • Słone krakersy
    • Ok. 8 paczuszek ciasteczek Be Be
    • 400ml śmietany kremówki 30%
    • Łyżka cukru pudru
    • Gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Karmelowiec marty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt - karmelowiec 1. Biszkopt:
    * Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 15 min w temperaturze 180*C.
  • krem karmelowiec 2. Krem:
    1. Do 2 ½ szklanki mleka dodać mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz cukier po czym dokładnie wymieszać.
    2. 1 ½ szklanki mleka zagotować w większym garnku. Do gotującego się mleka dodać wcześniej przygotowaną masę. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje.
    3. Masę budyniową przykryć folią spożywcza i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    4. Gdy masa będzie już zimna połączyć ją za pomocą miksera z masłem.
  • przekładanie karmelowca 3. Przekładanie ciasta:
    1. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt pozostawiamy w blasze, w której go upiekliśmy.
    2. Na biszkopt wykładamy krem.
    3. Na krem układamy słone krakersy
  • kajmak karmelowiec 4. 4. Krakersy smarujemy kajmakiem
    5. Na kajmak wykładamy ciasteczka Be Be

  • Bita śmietana karmelowiec 5. 6. Na ciasteczka wykładamy bita śmietanę i posypujemy całość starta czekoladą.
  • Karmelowiec 6. W uproszczeniu:
    Biszkopt --> Krem --> Krakersy --> Kajmak -->Ciasteczka Be Be --> bita śmietana --> gorzka czekolada
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc, aby dobrze stężało, a ciastka i krakersy zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować