nowy krem:
-1 puszka masy krówkowej -400 g.
-500 ml. śmietanki 30 %
-1 jogurt grecki-400 g.
-1 śnieżka
-100 g. małych bezików, białych
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
stary krem:
-1 puszka masy krówkowej
-0,5 litra śmietany kremówki
-10 dkg małych bezików
-3 śmietan-fixy
Alpejska kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min. w 175*.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić ze śnieżką, potem miękką masą krówkową. Dodawać porcjami jogurt a na koniec letnią żelatynę. Krótko zmiksować. Wsypać pokruszone beziki, lecz trochę zostawić na posypanie po wierzchu.Szybko wkręcić i wyłożyć na biszkopt. Posypać resztą bezików.
3.Stara wersja.Śmietankę ubić ze śmietan-fixami, potem dodawać po łyżce miękkiej masy krówkowej. Skruszyć beziki,do masy i wyłożyć na biszkopt. Na górę zetrzeć czekolady. Schłodzić.
Komentarze