Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli oraz kogel mogel bez cukru.
4. Mieszamy dokładnie pianę i kogel mogel aż się połączą.
2.5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane.
7. Goździki tłuczemy tłuczkiem/młotkiem w worku i dodajemy do masy.
8. Orzechy włoskie traktujemy tak samo jak goździki.
9. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy.
3.10. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
11. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni i pieczemy godzinę.
12. Po godzinie wyłączamy i uchylamy piekarnik. Zostawiamy ciasto jeszcze ok. 30 minut.
Komentarze