Wodzionka

4.51 (168 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jedna z nielicznych zup, jaką potrafił ugotować Mój Dziadek, mawiał: 'Dziecko, to najprostsze, ale i najlepsze jedzenie, które robi się w 5 minut' :) Dawniej powszechnie jedzona w śląskich domach:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duża kromka chleba suchego: 4 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - smalec lub masło: 2 łyżki
    - woda: 4 szklanki
    - majeranek: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wodzionka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować w garnku litr wody.
    Ząbki czosnku zmiażdżyć i zmieszać z solą. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek i chleb rozdzielić do czterech talerzy, zalać wrzątkiem, dodać odrobinę tłuszczu, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować